5 Tips Semasa Hendak Pindah Rumah

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Sebelum berpindah keluar, pastikan anda sudah:

 

  1. CARI LORI

Atur temu janji dengan syarikat lori agar proses mengangkut barang berjalan mengikut waktu yang ditetapkan. Abg Kay cadangkan, guna Nizaf Mover kerana sangat mudah dan berpatutan.

 

  1. BUAT LABEL PADA KOTAK

Label semua kotak dengan cermat supaya anda tidak pening kepala apabila mencari barang yang ingin digunakan.

 

  1. BUAT CHECKLIST

Buat senarai semak perkara-perkara yang perlu dilakukan sebelum dan semasa berpindah. Adanya senarai semak ini, anda dapat membuat kerja secara sistematik dan terkawal.

 

  1. ASINGKAN BARANG IKUT KATEGORI

Jangan main hentam je. Asing barang yang berharga seperti barang kemas, komputer riba dan sebagainya dalam tempat selamat dan tidak bercampur dengan kotak lain.

 

  1. BERSIHKAN RUMAH YANG DITINGGALKAN

Pastikan rumah ditinggalkan dalam keadaan bersih dan berkunci. Pastikan untuk memulangkan kunci pada tuan rumah.

Tinggalkan alamat baru dan nombor telefon kepada jiran agar tidak terputus silaturrahim meskipun sudah tidak tinggal berdekatan.

 

 

Frequently Asked Questions (FAQ)

Boleh. Kereta boleh di hantar menggunakan kapal RORO (Roll On Roll Off). Kapal yang khas untuk kenderaan, harga lebih ekonomi berbanding dengan kos kontena dan barang-barang kecil seperti kotak-kotak boleh di masukkan dalam kereta tetapi risiko akan di tanggung oleh pelanggan. Pihak syarikat tidak bertanggungjawab atas kehilangan.

Team Sales akan hubungi pelanggan untuk beri sebutharga, jika bersetuju team Nizaf Mover akan packing barang-barang dan hantar ke warehouse untuk stuffing dalam kontena. Bila barang sampai di Port Kota Kinabalu, team Nizaf Mover akan masukkan ke dalam lori & hantar terus ke Semporna.

Kiraan dalam bentuk m3 ( meter padu). Cara kiraan ada (Panjang x Lebar x Tinggi (cm) / 1,000,000).  Contoh 100 x 100 x 100 cm / 1,000,000 = 1m3)

Kontena ada 20 kaki & 40 kaki. Harga untuk 20 kaki ke Sabah dari RM 5k++ dan 40 kaki dari RM 7k++. Untuk makluman lanjut boleh hubungi team sales kami http://www.wasap.my/60199915655

Penghantaran boleh menggunakan kapal Udara. Dalam 2-3 hari sampai. Kiraan utk volumetric weight ialah

(P x L x T (cm) / 6000)  Contoh 30 x 30 x 30 / 6000 = 4.5kg

Kenderaan terbahagi kepada 2 ( Passenger Car seperti Myvi, Honda City, Golf Gti) & ( Light Commercial seperti SUV & MPV Estima, Velffire, Hilux). Harga untuk Passenger Car dari RM 1,499++ dan Light Commercial RM 1,599++. Tempoh penghantaran dalam 5-7 hari sampai di Pelabuhan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *